Снимка: архив, БулФото

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков съобщи, че резервът на Здравната каса от 1.4 млн. лева при правителството на ГЕРБ е бил изхарчен за пенсии.

Информацията за това е дошла от депутати от ГЕРБ, членове на парламентарната бюджетна комисия, след дълги запитвания на Комисията по здравеопазване. Буферът на НЗОК е бил използван заради дефицит в НОИ. Отговорът не е писмен, а само устен, уточни Пенков, цитиран от БНР.

Според него няма вероятност да се върне този резерв в Касата, без да се формира бюджетен дефицит, но въпросът е от компетенциите на министъра на финансите. НЗОК трупаше този буфер, за да започне реформата в болничния сектор, каза още зам.-министърът.

По думите му 90% от исканията на пациентските организации в предложен меморандум за приоритети в здравеопазването са заложени и в Националната здравна стратегия.

Това е профилактиката, превенцията на заболяванията, акцентът върху болничната и извънболничната помощ, но 5% от брутния вътрешен продукт за здравеопазване засега е нереалистично искане, смята той.

Проверката на шестте национално представени пациентски организации е приключила, но от тях са изискани допълнителни документи за източниците на финансиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase