Снимка: БТА

Парламентаризмът у нас куца, страда от хронична болест. Това заяви председателят на ДПС Лютви Местан по време на тържествената сесия на парламента, посветена на 135 години от приемането на Търновската конституция.

Той припомни, че преди 135 години първоучредителите приемат Конституция, върху която пише Конституция на Княжество България. По думите му тогава свободна България има своя княз, но тази Конституция успява да вплете в себе си статута на княза със завета на Апостола за демократска република. 

"С ръка на сърцето си трябва да кажа, че за съжаление, твърде често днес даваме примери, че сме се отклонили от висотата на първоучредителите, защото днешният парламентаризъм куца, страда от хронични болести. Днес сблъсъкът не е коя идея да надделее, а кой да надделее с една или друга процедурна хватка”, отсече Местан.

Той все пак отбеляза, че Конституцията повече от всякога е символ на независимостта на България, но вече на европейска България.

“Интеграцията на България в ЕС не бе за сметка на нейната независимост. България трябва да бъде себе си – съвременна, модерна, но с памет за първоучредителите”, посочи в словото си Местан.

"Конституцията може да бъде основа на държавността само когато е създадена с общо съгласие и разбирателство. Днес ни липсват и разбирателството, и съгласието, защото когато не звучат тържествени речи, в тази зала господства езикът на отрицанието и противопоставянето“, заяви  от своя страна заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева по време на тържествената сесия на парламента.

По думите на Цачева годишнината от приемането на Първата българска конституция ни изправя пред изпитанието да се съпоставим с времето и духа, в който е бил създаден новият закон на модерна България.

Още по темата
"Иска ми се да вярвам, че осъзнаваме ролята на Търновската конституция. Тя бе един възторжен и блестящ финал на борбите ни за независимост. Тя е и ще остане уникален пример за достойно преминаване от една към друга епоха на българската възродена нация и държавност.

Търновската конституция ни направи истински европейци преди 135 години”, заяви Цецка Цачева, която призова своите колеги да служат не само на партиите си, а преди всичко на народа и неговото бъдеще.

"Конституцията трябва да се ползва с подкрепа от политическите партии, гражданските сдружения, гражданите. Важно е нейното прилагане и спазване”, обяви от своя страна лидерът на БСП Сергей Станишев.

По думите му честванията на годишнината от Търновската конституция имат смисъл само, ако “наистина отдадем почит на нейните автори, на ценностите, заложени в нея, ако извлечем поуките за бъдещето на развитието на българската демокрация”.

"Търновската конституция не отразява изцяло идеите на Апостола на свободата за чиста и свята република. България е по-скоро с монархическо, отколкото с парламентарно управление. Това е източник на множество конфликти през десетилетията”, подчерта Станишев.

Лидерът на БСП подчерта, че и днешната модерна българска конституция също е родена в бурни времена.

"Великото народно събрание беше сигурно най-яркото събрание от българския преход. Искам да отдам почит на народните представители. Поклон пред всички тях – пред живите и тези, които не са сред нас”, отчете Станишев.

Според него днес няма нужда от промяна в конституцията, но е необходим конституционен дебат. „Да живее съвременната демократична конституция!”, завърши словото си пред тържественото заседание лидерът на социалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase