Петър Чобанов Снимка: архив, БТА

Финансовият министър Петър Чобанов продължава да смята, че няма да се наложи актуализация на бюджета за тази година.

Той коментира, че в първите два месеца има сигнали за известно забавяне на износа към трети страни, както има и забавяне на вноса. „Според нашия прочит те са еднократни явления и към момента не влияят на цялостната ни прогноза за годината“, заяви министърът.

Чобанов декларира, че кабинетът продължава стратегията, предприета през миналата година, която по думите му вече дава своите резултати – фискалната дисциплина да е съчетана с ускоряване на икономическия растеж, „тоест едновременно да спазваме правилата, но и фискалната политика да води до по-висок растеж“.

Министърът отрече медийни публикации, че при посещението си във Вашингтон преди дни е договарял условия и графици за емитирането на нов дълг на външните капиталови пазари.

Може би сме свикнали емисиите да се уговарят на подобни места и столицата на САЩ – голям финансов център и пазар, изглежда подходяща за целта, но не съм договарял условия по емисията външен дълг, нито график, опроверга той.

Мисля и след като вече не съм на тази позиция да продължа да живея в България и да гледам хората в очите, това ще е измерение на моята отговорност, коментира Чобанов.

Министърът беше категоричен, че няма срив на чуждестранните инвестиции, а подобряването на бизнес средата щяло да им се отрази положително.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase