До средата на годината трябва да стане ясно как ще изглежда пенсионната реформа, обяви във Велико Търново министърът на финансите Петър Чобанов.

Той отбеляза, че предстои широко публично обсъждане, съвместно със синдикати и работодатели, през коя година може да бъде изравнено пенсионирането по възраст при мъжете и жените. 

Чобанов уточни, че хоризонтът за изпълнението на тази мярка остава след 2021 година.

Той припомни, че това е препоръка на Европейската комисия, която е валидна за всички страни в Европейския съюз, а не само за България.

„Европейските изисквания са важни за нас, но и българските граждани са важни", коментира Чобанов.

Целта ни е да няма стресови ситуации, като при приемането на предишната пенсионна реформа, когато много бързо се взеха решения за увеличаването на пенсионната възраст", уточни финансовият министър.

По-рано днес в. „Преса“ съобщи, че и мъжете, и жените от най-масовата, трета категория труд ще се пенсионират на 65-годишна възраст след 2021 г. Мярката е записана от финансовото министерство в актуализираната национална програма за реформи „Европа 2020“.

В момента жените излизат в пенсия на 60 г. и 8 месеца с 34 г. и 8 месеца стаж, а представителите на силния пол - на 63 г. и 8 месеца и 37 г. и 8 месеца стаж. Условията за пенсиониране бяха замразени за 2014 г. на нивото им от 2013 г.

След тазгодишната „ваканция“ се предвижда от 2015 г. те отново да започнат да растат, като крайната цел е през 2021 г. жените да се пенсионират на 63 г. с 37 г. стаж, а мъжете - на 65 г. и с 40 г. стаж.

Поставената от правителството на Пламен Орешарски цел означава, че повече затягане на условията за мъжете няма да има, а от 1 януари 2022 г. жените ще ги „догонят“.

Чобанов обяви още, че през следващата година за общините ще бъдат отделени допълнителни 100 млн. лв.

По думите му тези средства ще бъдат разпределени за изравнителната субсидия, в която е включена издръжката на общинските администрации, както и за субсидиране на капиталовите разходи, общинските пътища и снегопочистването.

Той уточни, че 20 млн. лв. от сумата ще бъде формирана от собствените приходи на общините, а останалите 80 млн. лв. - от държавния бюджет.

Според министър Чобанов предстои преразглеждане на критериите и методиката при формиране на средствата за субсидиране, като част от цялостната реформа за децентрализация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase