Драгомир Стойнев. Снимка: архив, БТА

Работата по проекта „Южен поток” не е прекъсвана. На експертно ниво комисията, определена от България, Италия, Унгария, Словения, Хърватия и Гърция, продължава разговорите с руската страна, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.
 
Той добави, че и този месец групата ще има среща.

Още по темата
Относно приетите от парламента днес на първо четете промени в Закона за енергетиката, Стойнев коментира, че може и да има промени. 

С промените се дава ново определение за "морски газопровод", като целта е морската част на "Южен поток", която навлиза на 24 км в българска територия (териториални води и суша), да има правен статут все едно, че не стъпва на европейска територия.

Законът не е приет окончателно, дали ще има промени зависи от народните представители, коментира министърът.

Според него правителството полага максимални усилия, за да стабилизира енергетиката.
 
„Това което, заварихме беше кошмарно, нито миньорите работеха, бяха в стачна готовност, нито можеше да се изнася ток. За тези 10 месеца мините постигнаха рекордни добиви, това не се е случвало през последните 20 години, именно с конкретните действия подпомогнахме и миньорите, и производителите, но ни остана огромен проблем и това е с масовото присъединяване на ВЕИ-та към системата, това са дългосрочни договори. Но догодина нашата амбиция е изцяло да либерализираме пазара, как ще стане това с тези дългосрочни договори, тези трудности, които имаме, са благодарение на действията на ГЕРБ”, обвини той бившите управляващи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase