Снимка: архив, Булфото

"НАТО трябва да бъде един от основните приоритети на страната", заяви в интервю за БТА по повод десетгодишнината от членството на България в Алианса председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание Янко Янков. По думите му през тези години България е получила много повече сигурност, нови приятели и партньори, значително по-високо качество на въоръжените сили на страната и целия отбранителен сектор, повече заслуги към международния мир и борбата с тероризма.

Според него основата на сигурността в една страна е икономическата, социалната сигурност на хората, възможността те да имат качествен живот, като отбранителният сектор може да има много висок принос в това отношение.

Депутатът заяви, че е необходима модернизация на военната техника, както и възстановяване на военната промишленост в страната. По думите му бюджетът за отбраната трябва да бъде по-висок от сегашния. Това, което сегашното правителство прави, е изключително сериозно - търсят се други пътища за финасиране на определени програми за модернизация на армията. Не само чрез бюджета, а примерно с целеви средства, с кредитиране. Ще се търси възможност да участваме с НАТО-вски проекти и проекти на Европейския съюз, каза Янко Янков. Национален приоритет, пряко свързан с националната сигурност, е икономическото замогване на страната. Отбранителният сектор може да има много висок принос в това отношение.

На дневен ред сега е въпросът с изтребителите. Според мен решението по този проблем трябва да бъде не толкова икономическо, а политическо, свързано със стратегически, икономически и политически дивиденти за страната. Политически, по отношение на сигурност, икономически - по отношение на инвестиции и други възможности за икономически растеж, каза Янко Янков.

Дилемата е дали да се модернизират старите МиГ-29 или да се купят нови. Това е стратегически въпрос - експертиза на Министерството на отбраната, като министърът предложи да бъдат закупени нови и ние ще го подкрепим, заяви Янко Янков. Спешно трябва да се модернизира флотът, защото имаме проблеми с фрегатите по отношение на локационни системи и т.н, включително и закупуване на нови кораби, каза той, като отбеляза, че  страната ни е граница на Европейския съюз.

За нас е съществено важно, ако може всички на Балканите да бъдат членове на НАТО, посочи още Янков. „При една историческа ретроспекция се вижда, че Балканите почти никога не са постигали общи цели. Единствен шанс имаме сега по отношение на НАТО и Европейския съюз. Това значително ще отпуши развитието на Балканите, ще ни даде възможност като сродни  държави по размери и икономически статус да можем да реализираме съвместни проекти и колективно да отстояваме интересите си. Като председател на комисията по отбрана имах среща с делегация от Албания, които адмирираха този подход. Това се отнася и за Македония. На европейско ниво най-голяма несигурност генерират Балканите“, каза Янко Янков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase