Данаил Папазов. Снимка: БТА, архив

Финансовото министерство трябва да измисли методика, по която да се възстановява ДДС на турските превозвачи, които зареждат гориво у нас. Това обясни министърът на транспорта Данаил Папазов в парламента.

Той уточни, че днес ще се срещне с министъра на финансите Петър Чобанов и една от темите, които ще обсъдят, е именно тази.

Още по темата
Според Папазов от тази мярка полза ще има и България, защото така ще влизат повече приходи в хазната. Интересът на турските превозвачи бил да зареждат у нас, защото горивата са на по-ниски цени.
 
„Още повече, че България е една от малкото европейски страни, които не са предприели тази стъпка”, коментира министърът.

По този начин се очаква турската страна да бъде удовлетворена и да бъде подписано споразумението, което трябва да реши проблемите на превозвачите от двете страни.

Припомняме, че напрежението между България и Турция по отношение на превозвачите ескалира в началото на годината. Турската страна обяви за невалидни еднократните разрешителни за товарни превози между двете страни с мотива, че България е трябвало да предостави 125 хил. транзитни разрешителни за тази година на техните превозвачи, но са предоставени едва 15 хил.

Турция спря да пропуска български камиони през границата. България отвърна със същото. В резултат се образуваха километрични опашки от камиони от двете страни на границата. През февруари транспортните министри на България и Турция се споразумяха да подготвят нова спогодба за превозвачите.

Данаил Папазов съобщи още, че не е приключила назначената от него проверка за 5-те вагона от състава на товарен влак, които дерайлираха край гара Тодор Каблешков на 28 март.
 
Когато има резултати, виновните ще бъдат наказани, увери министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase