Росен Плевнелиев и Херман ван Ромпой по време на тяхната среща. Снимка: БТА

България продължава с усилията си за справяне с миграционния натиск, обяви президентът Росен Плевнелиев по време на срещата си с президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой в Брюксел.
 
Ситуацията със сирийските бежанци в България беше във фокуса на срещата между двамата.
 
Страната ни е предприела редица мерки за справяне с миграционния натиск и благодарение на европейската солидарност значително са подобрени условията в местата за настаняване, посочи Росен Плевнелиев по време на срещата, проведена в късните часове на 1 април.

Още по темата
Държавният глава подчерта, че е в ход изпълнението на Национален план за действие, работи се и по подготовката на Стратегия за интеграция на потърсилите закрила в България.

По време на срещата Плевнелиев и Ромпой обсъдиха и предстоящите избори за членове на Европейския парламент и значението им за бъдещето на Европа. Двамата бяха единодушни, че  днес има нужда от силни лидери и работещи институции, които да работят в полза на гражданите.
 
По думите на българския държавен глава 100 години след Първата световна война Балканите са пример за мир и за успешен процес на интеграция. Европейската перспектива е в основата на тези положителни промени, затова България твърдо подкрепя европейската интеграция на страните от региона и им оказва експертно съдействие, коментира държавният глава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase