Снимка: БТА

Има необходимост от заздравяване на политическата и парламентарна система, заяви премиерът Пламен Орешарски на среща с медиите „Открито управление“, в която участват лидерите на подкрепящите кабинета партии БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан.

Орешарски открои като най-остър дефицит на общественото и социално-икономическото развитие спазването на върховенството на закона.

Премиерът изтъкна, че кабинетът му е поел управлението след мандат на „управленски волунтаризъм“, като посочи, че това е било еднолично управление с нарушени принципи на демократичното управление.

Нарастващ брой български домакинства бяха обезверени, притиснати от нарастваща бедност и социално отчаяние, отбеляза премиерът.

За ситуацията Орешарски даде един пример - ако през 2009 година раждаемостта достига 81 000 новородени, то тя е паднала до 59 000 бебета - „тъжен рекорд за последните 50 години“.

Още по темата
Орешарски заяви, че е бил наясно с политиките и мерките, които е трябвало да предприеме, но рискът от неуспех е оставал. Рискът бе не дали мерките ще дадат резултат, а дали българските граждани ще проявят търпение да изчакат, уточни той.

Премиерът акцентира на усилията на кабинета за по-приветлива бизнес и инвестиционна среда и обеща те да продължат с „неотслабващо темпо“.

Ще продължим да работим за подобряване на образованието, за по-надеждни здравни услуги, за електронизиране на административните услуги, каза той. Само за тази година се планират 40 електронизирани услуги.

Кабинетът ще работи за по-равномерно териториално развитие, за по-голяма сигурност на хората срещу битовата престъпност, за изграждане на инфраструктура.

Орешарски посочи и разпределението на капиталовите разходи за управлението на ГЕРБ до края на миналата година: за общини с кметове на ГЕРБ – 86%, а на БСП и ДПС съответно – 4% и 2%. По думите му сега парите от програмата за регионите са разпределени в съотношение 36% за населени места с кметове от ГЕРБ, 24 % - от БСП и 17% от ДПС.

Премиерът посочи, че социално-икономическата обстановката остава трудна. За отминалите месеци управление той отчете подобрена функционалност на редица сектори, включително подобрена събираемост на приходите.

За около 8 месеца усвояването на европарите е ускорено с повече от 20%. Овладяхме бежанската криза, следим внимателно състоянието, за да не допуснем безконтролно нахлуване на бежанци, отчете още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase