Лютви Местан. Снимка: архив, Булфото

Кризата в Украйна подчертава много силно значимостта на "ДПС модела" за баланса между етнорелигиозните различия в едно общество, коментира в Шумен лидерът на ДПС Лютви Местан.

"Съвременните държави по дефиниция не могат да бъдат нито моноетнически, нито монорелигиозни, нито монокултурни, и бъдещето им се свързва непременно с намирането на баланса между хората с етнорелигиозни различия, които населяват територията на една държава", обяви той.

"В началото на прехода "ние трансформирахме болката от Възродителния процес в обща държавност, казахме "не" на реваншизма и сепаратизма, казахме "да" на единна България, в която обаче всички граждани, независимо от етнорелигиозните си различия, ще живеят равноправно и точно тук трябва да има баланс между принципа на идентичността и принципа на интеграцията", каза Местан.

По думите му ситуацията в Украйна ще се успокои именно ако се намери баланс между етнорелигиозните различия в страната.

Лидерът на ДПС не коментира позицията на външния министър Кристиан Вигенин, според когото трябва да се окаже подкрепа на временното правителство на Украйна и да се положат усилия да бъдат защитени правата на българското малцинство там.

С Лютви Местан в Шумен днес е и цялото централно ръководство на партията. На среща с областната организация на ДПС и членове на политическата сила ще бъде обсъдено значението на евровота, подготовката на структурите за изборите, критериите и процедурите за номиниране на кандидатите за евродепутати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase