Министър Вигенин разговаря с и. д. президент на Украйна Александър Турчинов. Снимка: МВнР

Депутати поискаха обяснение за посещението на министъра на външните работи Кристиан Вигенин в Украйна и за срещите му с новите лидери на страната.

Янко Янков от ДПС, председател на Комисията по отбрана и член на Комисията по външни работи в НС заяви пред БНР, че България трябва да има ясно заявена институционална позиция, която да се превърне в политика и тя да се реализира от външния министър и други фактори в страната.

Още по темата
„Това започна да се случва. Научихме за срещите на президента и премиера, ясно изразените позиции. Предполагам, че тези дни и парламентът ще се произнесе. От тази гледна точка това ще бъде ясна позиция на България, съобразена с международното право, ангажиментите на страната и националните интереси“, коментира той.

По думите му в тази ситуация националните интереси на страната могат да бъдат сериозно нарушени и това според депутата е станало стана ясно и от изявленията на премиера, и от тези на вътрешния министър.

Според Янков българските институции трябва да направят много спешна диверсификация на доставките на енергийни източници, да се укрепят границите, да се поемат ясни ангажименти към българите, които живеят в Украйна.

По думите му Народното събрание ще бъде принудено да се произнесе. Той посочи, че разбирането на ДПС е, че на първо място в позицията на парламента е националният интерес, пречупен през международните ангажименти на България и ценности, които всяка една страна трябва да защитава.

„Ние се съобразяваме с националния интерес и той трябва да бъде дефиниран институционално. Не искаме да правим партийна политика“, заяви Янков.

Според него министър Вигенин сам е изразил желание да дойде в Комисията по външна политика. В петък ще се проведе извънредно заседание на комисията, на което депутатите ще бъдат информирани от външния министър за неговото посещение в Украйна.

„Няма разногласия между правителството и подкрепящите го в парламента партии във връзка с  украинската криза“, каза депутатът.

Като председател на Комисията по отбрана той смята да разговаря и с министъра на отбраната.

„Започват да излизат приоритети, които ние трябва да ги трансформираме във външна политика. Критичната бележка е, че тези неща трябваше първо да се случат, да имаме ясна позиция и политика, да бъдем информирани и да сме наясно какво прави външният министър там“, уточни Янков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase