Снимка: "Академика 2011" ЕАД

Правителството отпусна пари за ремонта на Зимния дворец в София.

На днешното си заседание министрите са одобрили увеличаването на капитала на "Академика 2011" ЕАД чрез емитиране на 35 милиона нови акции с номинална стойност по 1 лев и са предоставили на Министерството на младежта и спорта необходимите 35 млн. лева за придобиването им, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

„Държавното дружество ще използва средствата за реконструкцията и модернизацията на Зимния дворец на спорта в София“, посочва се в съобщението.

За ремонта на сградата на съоръжението са необходими 50 млн. лева. Оставащите 15 млн. лева ще бъдат отпуснати и използвани през следващата година, посочват още от пресцентъра на Министерския съвет.

За ремонт на Зимния дворец се заговори миналата година, когато спортният министър Мариана Георгиева предупреди, че сградата, която не е ремонтирана от построяването ѝ през 80-те години на миналия, е опасна.

Министърът планираше да затвори Зимния дворец още през 2013 г., което застрашаваше домакинството ни на световното първенство по фигурно пързаляне за юноши през март 2014 г.

Ремонтът на сградата беше подреден сред приоритетите на спортното министерство и попадна и в програмата на кабинета.

През миналата година се заговори и за строителството на нова, съвременна зала за зимни спортове. Инициативата е по идея на бившата състезателка по шорттрек Евгения Раданова.

Съоръжението се планираше да бъде изградено в кв. „Младост-4“ в София в близост до отсечката на метрото.

Освен парите за ремонта на Зимния дворец, правителството одобри и допълнителни разходи от още 3,6 млн. лева по бюджета на Министерството на младежта и спорта. Средствата са за ремонт на държавните спортни училища "Георги Бенковски" в Плевен и "Васил Левски" в Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase