Лютви Местан. Снимка: БТА

"Ние забелязваме нещо прекалено сериозно, дори опасно – етническото напрежение, което за съжаление, не е само мит. То е една реалност, бих казал опасна реалност", обяви лидерът на ДПС Лютви Местан в интервю за предаването "Дикоff" на Нова телевизия.

По думите му трите останали парламентарни групи в парламента – тези на на „Атака”, БСП и ГЕРБ, са в бясна надпревара за това кой ще има по-голям принос "не за гарантиране на права и свободи, а те се надпреварват пред очите на избирателите - кой има по-големи заслуги да се ограничат тези права“.

Още по темата

"Те образуват едно парадоксално антиевропейско мнозинство, с което смачкаха предложението на ДПС и България остана една от няколкото държави, в които председател на партия, в мое лице, ще бъде глобен и в тази предизборна кампания, ако изтърве няколко думи на майчин език. Ние водим кампанията на български и само когато се налага, казваме по две изречения на майчин език. Когато отстояваме правата си, ние не провокираме етническо напрежение", заяви Местан.

По думите му когато става въпрос за етническо напрежение, трябва да бъде зададен въпросът, кое реално го провокира. Лидерът на ДПС припомни изказване на Бойко Борисов преди години, че целите на Възродителния процес са били правилни, само методите не били, като пример за такава провокация. 

Местан призова депутатът от ДПС Делян Пеевски да дойде в парламента и да говори. "Един политик трябва да се подлага на трудни разговори, на кръстосани разпити. Аз мисля, че господин Пеевски има много неща, които трябва да каже. Аз бих го призовал - да говори за срещите, проведени не само в МВР, и не само с Цветанов, а включително и с господин Бойко Борисов.

Защото тези хора не заслужават цената на неговото мълчание. Цената на мълчанието се заплаща от самия Пеевски, и той става удобен виновник за всичко. Аз не знам какво ще стане, но струва ми се, че той направи една много важна стъпка, която трябва да се оцени. Той призна за определени свои срещи, и трябва да продължи, за да снеме обвинението, че представлява задкулисие", призова Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase