Снимка: архив, БТА

Кабинетът е готов със становището си пред Конституционния съд по делото, образувано по искане на президента Росен Плевнелиев за т.нар. „данък слънце“. Правителството изразява несъгласие с мотивите на държавния глава.

Както Dnes.bg писа, Плевнелиев сезира Конституционния съд с искане таксата за производство на ток от вятърна и слънчева енергия да бъде обявена за противоконституционна. Таксата от 20% беше въведена при гласуването на текстовете от бюджета за 2014 г.

Президентът счита, че приетите разпоредби в Закона за енергията от възобновяеми източници, с които тя се въвежда, са в противоречие с основните конституционни принципи на правовата държава и свободната стопанска инициатива.

Според Росен Плевнелиев въвеждането на такса само за производителите на ток от слънчева и вятърна енергия създава различни правни условия за стопанска дейност и неравно третиране.

Управляващите обаче смятат, че искането на държавния глава е неоснователно и следва да бъде отхвърлено.

Въвеждането на такса за производството на ток от вятърна и слънчева енергия не води до промяна на сключените договори за изкупуването й, аргументират се те.

Още по темата
От кабинета посочват, че в конкретния случай въведената такса има възпираща функция по отношение на по-нататъшното нарастване на производството на ток от ВЕИ. Тя има и балансираща функция по отношение на производството и потреблението на тази енергия.

Правото да се упражнява или не определена дейност е въпрос на свободен избор на всеки стопански субект. Веднъж обаче направил своя избор, стопанският субект е подчинен на съответния режим, напомнят от МС.

Оттам изтъкват още, че цените на произведената електрическа енергия от ВЕИ не се определят на пазарен принцип и когато някой е избрал да участва на регулирания пазар, е избрал и режима за съответния източник – слънце, вятър и т.н.

Припомняме, че регулираният пазар гарантира дългосрочни договори за задължително изкупуване на произведения ток по преференциални цени.

Равнопоставеност не означава недопустимост на специфичен правен режим за осъществяване на определена дейност, каквото е например производството на електрическа енергия от вятърна и слънчева енергия. Държавата може да установи режим, специален за определена група стопански субекти и това не е противоконституционно, стига отношението към всички субекти в съответната група да е еднакво. Равенството не изключва диференциация, при положение, че диференциращият признак не е дискриминационен, пише още в мотивите на кабинета до КС.

Преди време премиерът Пламен Орешарски заяви, че таксата за производителите на електричество от възобновяеми източници е въведена, за да оцелее Националната електрическа компания.

"Стигнахме до това решение, след като видяхме, че и други европейски страни са допуснали известно небалансирано развитие в този сектор. Таксата не е по-голяма тежест, отколкото таксите, въведени в други европейски страни", посочи тогава премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase