Снимка: Bulgaria On Air

Наивно беше да се смята, че Цветан Цветанов ще бъде отстранен за подобряване на партийния имидж на ГЕРБ, коментира в ефира на Bulgaria On Air политологът Първан Симеонов. Неговото мнение е, че Борисов никога не е искал да отстрани ексвътрешния министър от заместникпредседателското място на партията. Очакванията по-скоро са били да понижи вътрешнопартийната тежест, което се е случило с избирането на двама нови заместник-председатели, коментира Симеонов. Той подчерта, че новите заместници в ГЕРБ – Димитър Николов и Йорданка Фандъкова, съответстват на стремежите за изграждане на един по-модерен облик на партията.

Още по темата
По думите на политолога ГЕРБ се опитва да се преформулира от една по-балканска и свързана с полицията партия към една по-модерна такава.

„ГЕРБ на Борисов и Цветанов е едно, на Николов и Фандъкова е друго“, заяви Симеонов.

Той подчерта още, че Реформаторският блок ще трябва да определи позицията си спрямо ГЕРБ, тъй като от формирането си досега лавира между позициите на сближаване и дистанциране от партията на Борисов.

Мнението на Симеонов е, че идеята за провеждане на предсрочни избори все повече се отдалечава. По думите му, ако управляващото мнозинство успее да събере убедителна подкрепа на изборите за Европарламент, то има два варианта - или да остане на власт, или да свика предсрочни парламентарни избори. Според него обаче е малко вероятно управляващите „да оставят политическото питомно, за да гонят политически дивото“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase