Бойко Борисов Снимка: архив, БТА

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не вярва коалицията между БСП и  ДПС да се разпадне заради решението на парламента предизборната кампания да се води само на български език при второто четене на текстове от новия Изборен кодекс.

По-рано в пленарната зала беше отхвърлено предложение на ДПС, според което, когато кампанията се води на език, различен от българския, да се осигурява превод на български.  

„БСП и ДПС са много здрава коалиция като интереси, така че не вярвам подобно нещо да ги разклати“, коментира Борисов. Според него в момента ДПС са ядосани на социалистите.

"Нали знаете, когато се целуват хората, има го и моментът, когато се ядосват един на друг", коментира той.

Вижда се, че БСП са се разсипали като партия, виждате как уплашено гледат, каза Борисов и подчерта, че единственият изход за страната са предсрочни избори.  

Лидерът на ГЕРБ коментира и изказването на Лютви Местан, че приетото от НС решение е антиевропейско. Може би в изказването на Лютви Местан имаше и доза истина, но в следващите изказвания видях опит за голяма провокация, заяви Борисов по повод думите на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов.

Хафъзов заяви, че е гласувал против  потисническото мислене на част от българските депутати. Искам да бъда свободен и ще бъда свободен, заради тази свобода има  български граждани, които са лежали по затворите, каза Хафъзов. Следете всяка моя стъпка, защото съм готов да заплатя за свободата, аз ще бъде свободен въпреки вашите рестриктивни действия, допълни той. Хафъзов заяви, че ще върви по пътя на Ахмед Давутоглу от село Иглика, по пътя на Нури Адалъ и на Ахмед Доган. След неговото изказване депутатите от ГЕРБ и "Атака" напуснаха пленарната зала.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че не знае турски език и не е разбрал какво говори Хафъзов. Всеки човек, колкото повече езици знае, толкова по-добре, коментира Борисов, но подчерта, че в една предизборна кампания трябва да се говори на български.  

Според Цвета Караянчева от ГЕРБ голямата болка на ДПС е, че българските турци са разбрали, че има и друга партия, която може да защитава интересите им. Защото дълго време от ДПС ги лъжат, че те са хората, които могат да дават и социални помощи, и пенсии, и всичко останало, каза тя.

Според нея от движението с тези предложения се правят на големи демократи, но всъщност "маркират територия". По думите й случващото се в момента е скандално. Тя допълни, че от ДПС обикалят селата в смесените региони и разубеждават хората да не участват в подписката за национален референдум.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase