Франьо Матушич и Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Изграждането на справедлива съдебна система, свободата на медиите и приемането на адекватно изборно законодателство са във фокуса на вниманието на българското гражданско общество и то ще изисква ефективни решения, независимо дали тези области са обект на наблюдение от страна на ПАСЕ или не. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който се срещна на "Дондуков" 2 с докладчика на Комисията по мониторинг на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Франьо Матушич, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Росен Плевнелиев подчерта, че България очаква скорошното приключване на постмониторинговия диалог с ПАСЕ. „Не крием своите проблеми, но настояваме за обективна оценка на положените досега усилия от страната ни. Вярвам, че добрата комуникация е в основата на постигането на резултати, но не мога да приема България да се превръща в редовното удобно извинение за вътрешните проблеми на други европейски страни“, каза още държавният глава.

Росен Плевнелиев посочи още, че президентската институция ще продължи да подкрепя усилията на гражданското общество у нас за повече прозрачност в работата на държавните институции, както и за приемането на качествено изборно законодателство.

По отношение на мотивите си да предложи провеждането на референдум заедно с изборите за ЕП по въпросите за въвеждането на мажоритарен вот, задължително гласуване и възможност за дистанционно гласуване, държавният глава коментира, че тези въпроси са обект на дискусии в гражданското общество и затова очаква парламентът да вземе в скоро време отношение по направеното предложение.

От своя страна Франьо Матушич заяви, че Комисията по мониторинг на ПАСЕ оценява както постигнатото от България, така и наличието на политическа воля за завършване на процеса на предприетите реформи. Той изрази и високата си оценка за приноса на България за насърчаването на интеграцията между държавите на Балканите и за подкрепата на европейската перспектива за страните от региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase