Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново поиска оставката на правителството, този път заради решение на кабинета за сътрудничество със Северна Корея в областта на науката, образованието и културата.

"Тези хора тотално се окаляха, аз съм потресен, дори трудно мога да изразя възмущението си. След като седна на една маса в Сочи с Янукович, днес разбирам, че Орешарски ще си сътрудничи със Северна Корея в сферата на образованието и медиите", коментира Борисов във Facebook.

Поводът за въъзмущението на Борисов е решението на Министерския съвет от днес да одобри проект на междуправителствена програма за сътрудничество в областта на науката, образованието и културата на България и Корейската народнодемократична република. Тя обхваща периода 2014-2017 г.

От правителствената информационна служба съобщиха по-рано, че изпълнението на договореностите, залегнали в документа, ще доведе до разширяване на връзките и задълбочаване на сътрудничеството в сферата на образованието, в това число и чрез размяна на стипендианти, ще създаде възможности за развитие на отношенията в сферата на изкуството, културата, медиите, библиотечното дело, книгоиздаването, архивите и спорта.

В коментара си в социалната мрежа Борисов припомня, че днес стана ясно, че България е слязла до стотното място в класацията за медийната свобода.

„Какво сътрудничество ще развива Орешарски със страната, в която държавният ръководител екзекутира чичо си и цялото му семейство, там, където има една държавна телевизия, а цензурата е толкова заплашителна, че ако някой гледа чужда телевизия, изчезва? Тоталната международна изолация ли го накара да потърси компанията на Янукович и сътрудничеството на Северна Корея, както и Станишев да изпрати депутата си в Сирия? Какво ли си мислят в момента Мартин Шулц, Ханес Свобода и европейските социалисти и либерали като гледат какви дружби развива правителството на Станишев“, пита председателят на ПП ГЕРБ.

Борисов иска незабавна оставка на това „уродливо управление“. По думите му управляващите „не просто се подиграват с българския народ, не просто ни злепоставят, те ни вкарват в сериозни международни скандали, които няма как да останат без последствия“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase