Снимка: архив, Булфото

Голям процент от влаковите композиции в България са стари. Сигнали за отрицателни температури, навявания от сняг и мишки в купетата заливат администрацията на БДЖ всекидневно.

"България ще купи 15 нови влака, след като бъде разсрочен дългът на БДЖ в размер на 624 милиона лева", обеща в Пловдив транспортният министър Данаил Папазов.

Дългът ще бъде разсрочен за срок от 10 години. Очаква се сумите по плащанията да се договорят на среща с кредиторите във Виена на 6 февруари.

"Имаме предвиден капиталов трансфер от 30 милиона – за тази и следващите няколко години ще направим обществена поръчка, което е единственият вариант да се подобри качеството на услугата, но това ще се случи след разсрочването на дълга", поясни министърът.

По думите му транспортното министерство планира да направи 3-годишен пакет, с който да се закупят 15 нови влакови композиции.

"Те ще бъдат в рамките на около 150 милиона лева, защото вагоните не се купуват като лек автомобил или пералня, а се изготвят поръчка за годишна програма", уточни Папазов.

В момента се движат единствено нови спални вагони по линиите до българското Черноморие и няколко нови мотриси.

В Пловдив транспортният министър даде старт на модернизацията на ЖП-линията от Пловдив до гара Септември.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase