Бойко Борисов Архив: Булфото

Университетът не е територия, на която може да се прави политика, написа в социалната мрежа Facebook Бойко Борисов. В профила си той заявява, че е озадачен от изказването на ректора на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев пред БНТ и във връзка с това е изпратил отворено писмо до него.

Още по темата
Лидерът на ГЕРБ смята, че изказването на професора от тази сутрин: "Много се смях, че прословутата интуиция на Бойко Борисов му изневери. Той подкрепи тези студенти часове преди те да свалят окупацията" е проява на недалновидност.

„В интерес на истината и за да изчистим всички спекулации, държа да Ви напомня, че вчера заявих, че "не съм убеден, че с окупацията на учебни заведения вече може да се постигне сваляне на това правителство" и „понеже на територията на университетите не се прави политика, отправям призив към студентите да излъчат свои представители и ... сме готови да се срещнем в централата на ГЕРБ".

Ето защо не бих искал да откривам в думите Ви опити, както Вие да бъдете политически употребен, така и Вие да използвате университета и студентите за реализирането на политически гаранции за стабилността на кабинета „Орешарски", срещу който българските граждани протестират вече над 220 дни", пише Борисов.

Експремиерът напомня, че по време на управлението на ГЕРБ СУ „Св. Климент Охридски" е срещал подкрепата и вниманието на държавата и изброява нещата, които са направени за най-голямото учебно заведение по време на тяхното управление.

„Още когато бях кмет на София, заедно с Вас осветихме фасадите на Софийския университет и Националната библиотека, за да изпъкнат първи като най-важните и величествени сгради в столицата. През 2012 г. с помощта на правителството на ГЕРБ университетът получи 2,7 млн. лв., с които бяха ремонтирани, санирани, модернизирани и пригодени за хора с увреждания Университетската библиотека и читалнята на библиотека "Филологии". Освен това, въпреки окончателното съдебно решение на ВАС, че Ботаническата градина в „Двореца" - Балчик е собственост на държавата, лично аз като премиер и правителството на ГЕРБ, с решение на Министерския съвет, предоставихме целия имот за стопанисване на университета.

Също така Ви припомням и края на 2010 година, когато с мое решение и с подкрепата на парламентарното мнозинство на ГЕРБ, Софийският университет получи 2 милиона лева от икономиите в бюджета на парламента. Тогава лично Вие заявихте, че „с пренасочването на тези средства се подкрепя качественото образование и наука, а СУ "Св. Климент Охридски" е символ на качествено образование". Учудвам се, че тогавашните Ви думи не кореспондират с днешните Ви изявления“, пише Борисов.

В края на писмото си лидерът на ГЕРБ, признава, че е изненадан, че си позволява като ректор да демонстрира "толкова открито личните си политически пристрастия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase