Делян Добрев. Снимка: Булфото

Държавата има намерение да харчи нерегламентирано средства за фалирали предприятия, алармира депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който е и бивш министър на икономиката и енергетиката.

Той попита „кой определя цена от 50 милиона за фалирало преди 12 години химическо предприятие, голяма част от което е разпродадено на скрап и дължи 100 милиона лева“. Както Dnes.bg вече писа, миналата седмица стана ясно, че държавата ще купи „Химко” за 50 млн. лева. По думите на Добрев „Химко” няма гара, ТЕЦ и друга инфраструктура, необходима за работата му.

Според Добрев, другата идея на управляващите, за платена национализация на „Ремотекс” Раднево, е не по-малко безумна. „Това е предприятие, фалирало при частни собственици, и едва ли държавата ще е по-добрият стопанин”, подчерта Делян Добрев. Той припомни, че всяка приватизация се контролира и наблюдава от Агенцията по приватизация, извършва се по процедура, записана в Закона за приватизация и след приватизационен контрол, и се наблюдава се от надзорен съвет към Агенцията по приватизация.

„От друга страна всички публични разходи, като например асфалт на най-малката уличка, е предмет на процедура по Закона за обществените поръчки и се контролира от Сметна палата, Агенция за държавна финансова инспекция, Комисия за защита на конкуренцията и т.н., т.е подлежи на контрол, за да бъдат защитени обществените средства - парите на данъкоплатеца. В случаите с „Химко” и „Ремотекс” се планира разходването на десетки милиони без процедура, без контролни органи, еднолично от управляващите. Няма механизъм, който да верифицира тази цена и тази порочна практика може да се използва от управляващите за източване на държавата“, категоричен бе Делян Добрев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase