Цветан Цветанов. Снимка: архив, Булфото

„МВР се превърна в пропагандна машина. При Цветлин Йовчев има бързо осребряване на това, което е извършил като услуги”. Това коментара пред bTV бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов. Така той отговори на въпроса защо напада настоящия МВР шеф, при положение, че той е заемал поста шеф на ДАНС, бил е съветник на Бойко Борисов и началник на кабинета на Росен Плевнелиев.

Според Цветанов хора на ръководни постове в МВР – Станимир Флоров, Калин Георгиев и Ангел Антонов, били махнати, защото трябвало да бъде овладян секторът за сигурност, за да минава през призмата на Цветлин Йовчев, шефа на ДАНС Владимир Писанчев, Делян Пеевски и Сергей Станишев.

Цветанов заяви още, че твърденията, че по негово време МВР е подслушвало незаконно, са спекулации. По думите му прокуратурата работи под натиск и затова прави внушения по негов адрес.

 „Ако бяхме подслушвали незаконно, нямаше ли да извадим някой запис да се похвалим”, попита риторично Цветанов. „Нямам от какво да се притеснявам”, декларира той и допълни, че и преди, и сега не използва израза „това не е за по телефон”, въпреки че е убеден, че го подслушват.

„Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е подложен на контрол. Джипът, който е позициониран близо до къщата на Борисов, е, за да се установи контрол на всички влизащи и излизащи. Там няма никаква връзка с лицето, на което е прилагано СРС-то, на база което джипът е поставен там. Вече нямаме доверие на ДАНС и МВР. Целта е да се контролира едно определено лице, за да хванат и обкръжението”, обясни Цветанов.

Той припомни, че на 21 май 2013 г. лидерът на „Атака” Волен Сидеров е посегнал на журналист от СКАТ, след което е посегнал и на полицай. „Защо не предприеха действия тогава? Защото на 29 май трябваше да се гласува за новия премиер. След като правителството бе сформирано, действията на Сидеров вече са безнаказани”, добави Цветанов. Бившият вътрешен министър посъветва лидера на „Атака” да се откаже от имунитета си, ако няма от какво да се притеснява.

Цветанов коментира и ареста на Бисер Миланов. Той изтъкна, че задържането е по сигнал от юли, а на 9 август 2013 г. Цветлин Йовчев присъствал на среща заедно с Миланов и премиера Пламен Орешарски. „Миланов беше част от сценария за свалянето на ГЕРБ. Той беше угоден за „България без цензура”. Може би имат притеснения да не би той да каже истината”, коментира Цветанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase