Снимка: Bulgaria On Air

Сделките в областта на ядрената енергетика не стават за една-две, нито дори за четири години, коментира в ефира на Bulgaria On Air енергийният експерт и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев. Той подчерта, че новините от последните дни за сделки за изграждане на ядрени блокове в Европа и конкретно във Великобритания, както и тези за седми блок в АЕЦ „Козлодуй“ у нас, са само заявки за политически намерения.

„Истинските сделки стават, когато се включи бизнесът и потекат парите“, коментира Василев.

По думите му популистките стъпки в сферата на енергетиката не спират, но последиците ще бъдат поети на един по-късен етап.

Василев подчерта, че отношенията с Русия не могат да отсъстват от българската външна политика.

„В лявата страна това са традиционно приоритетни отношения. Разбира се, и хората около Първанов и Станишев се стремят да спечелят на своя страна от тези отношения. Но Русия няма да прави избор. Тя залага на всеки, който може да достави това, от което тя има нужда“, заяви Василев.

Той допълни, че тази година Русия инвестира изключително голям ресурс - и политически, и по линия на дипломатическите си отношения в опитите си да влияе върху евроизборите и индиректно да повлияе върху състава на новата Европейска комисия.

Причината е, „че видя, че Еврокомисията и Брюксел се оформят като нов център на властта“, подчерта той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase