Росен Плевнелиев. Снимка: архив, БТА

Президентът Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд с искане таксата за производство на ток от вятърна и слънчева енергия да бъде обявена за противоконституционна.

Както Dnes.bg писа, Плевнелиев обяви намерението си за това още в средата на декември. Таксата от 20% беше въведена при гласуването на текстовете от бюджета за 2014 г. Управляващите очакват приходите от нея да бъдат 160 млн. лева и обявиха намерение с парите да бъдат подпомагани енергийно бедни домакинства.

Още по темата
Президентът обаче счита, че приетите разпоредби в Закона за енергията от възобновяеми източници, с които се въвежда таксата, са в противоречие с основните конституционни принципи на правовата държава и свободната стопанска инициатива.

Според Росен Плевнелиев въвеждането на такса само за производителите на ток от слънчева и вятърна енергия създава различни правни условия за стопанска дейност и неравно третиране, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Не се предвижда да плащат такава такса нито другите производители на енергия от възобновяеми източници – например водноелектрическа енергия, биомаса, нито останалите стопански субекти, от които държавата изкупува електроенергия на преференциални цени - произведената по високоефективен комбиниран начин електроенергия от централи с комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия.

Правовата държава означава правна сигурност и предвидимост. Това е предпоставка за привличане на инвестициите. Правната несигурност създава риск не само да няма нови инвестиции в страната ни, но и да загубим вече осъществени инвестиции и работни места, мотивира се президентът.

Стабилните инвестиции и икономическият растеж, а не популисткото и административно-командно намаление на цените на електроенергията, създават заетост и повишават доходите на гражданите, се посочва още в съобщението.

Според президента при протеклата законодателна процедура не стават ясни причините, които налагат приемането на промените в Закона за енергията от възобновяеми източници, целите, които се поставят, очакваните резултати от прилагането, а не само очакваните постъпления в приходната част на бюджета. Липсва и анализ за съответствие с правото на Европейския съюз.

От прессекретариата на държавния глава уточняват, че отправеното до Конституционния съд искане не спира прилагането на приетите текстове. Дали приетите разпоредби са противоконституционни, може да реши само Конституционният съд на Република България. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase