Симеон Дянков. Снимка: Булфото

„Прогнозите за тази година, за първи път от 5-6 години, са за растеж за еврозоната средно с около 1%.” Това обясни министърът на финансите и вицепремиер в кабинета „Борисов” Симеон Дянков пред БНР.

Според него, най-важното е, че тази година не се очаква някоя държава да „потъне” рязко както беше от 2009 до 2013 г. „Всяка година имаше поне по една държава, която фалираше или беше в състояние на банкрут, припомни той и допълни, че това не се очаква 2014 г. Така от една страна средно еврозоната ще бъде по-добре икономически, от друга страна не се очакват някакви сътресения в отделни страни.

Симеон Дянков смята, че благодарение на икономическия цикъл, а не на особени политики и Гърция прогнозира растеж, макар и минимален на своя БВП. „Европа излиза от кризата”, категорично заяви той и обясни, че макар и икономическото развитие да се засилва, остават още доста нерешени въпроси.

Бившият финансов министър обясни, че положителните развития на фискалния бакт и банковия съюз, не засягат пряко сегашното положение на европейската икономика. Те, обаче помагат в по-дългосрочен план – да не влизаме в други такива тежки финансови кризи в бъдеще. Според него това, което липсва на ЕС като цяло е някакъв план за растеж. „Последните няколко години няколкократно сме поставяли този въпрос в Брюксел, че ако говорим само за кризи и излизане от кризи, изпускаме голямата тема, която е икономическият растеж, конкурентоспособност на Европа. – обясни той. - Но така и не стигнахме до нея. Но този въпрос остава и той остава всяка година все по-тежък за Европа. Не само заради това как се развива икономиката, а и главно за това европейските народи като цяло застаряват, което значи все по-малко работници, все повече пенсионери.”

Според Дянков е било по време на кризата да има силна фискална дисциплина и в България и в Европа, защото „видяхме в държавите, които нямаха такава силна фискална дисциплина, особено по-малките държави, колко бързо може да се стигне до срив. Словения между другото е такава държава, където все още нещата изглеждат доста тревожни, Португалия мина по същия път. Идеята на фискалния стимул е ,че ти имаш повече потребление. Но в България голяма част от стоките за потребление се внасят, така че един вид той вероятно щеше да помага на няколко други икономики, не толкова на нашата”.

Симеон Дянков е убеден, че е грешна сегашната политика на кабинета „Орешарски” да се увеличава размера на очаквания бюджетен дефицит, както и да се увеличава дългът с взимането на нови кредити, защото „някой трябва на някакъв етап в не толкова далечното бъдеще да плати за всичко това”. Той категорично заяви, че пари така или иначе няма и ние използваме пари, които „бъдещите поколения, нашите деца, няма да имат заради това , че ние сега ги използваме”.

Според него, пътят, особено за малки икономики като България, по нанадолнището е много бърз и го показа Португалия. „Ако видите Португалия преди 2011 г. и следите нейния бюджетен дефицит ще видите, че те вървят много близо до това, което върви България в последните 5-6 г. В смисъл са имали малки дефицити в 5-6 г. и изведнъж като малка икономика идва външен удар, другите европейски икономики се забавят и както знаете Португалия влезе във фалит. Това много лесно може да се случи на България, ако продължават бюджетните дефицити да се увеличават, както стана 2013 г. и както вероятно ще стане 2014 г.”, обясни още Дянков.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase