Снимка: БТА, архив

В четвъртък сутринта министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев ще има среща с комисаря по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер. Основната тема ще бъде „Южен поток“, съобщи самият Стойнев пред журналисти в Народното събрание.

На заседанието, на което ще участват и всички енергийни министри от страните в ЕС, през чиято територия ще премине „Южен поток“, България ще настоява за по-ясен ангажимент на Европейската комисия по проекта. Той е важен за диверсификацията на пътя на газовите доставки за България, защото след провала на Nabucco стана единствената ни възможност за това, каза още Стойнев.

Още по темата
Той коментира, че България е успяла да договори достъп до трети страни до тръбата, но не е ясно дали и другите страни ще могат да постигнат подобни параметри. Припомняме, че една от забележките на ЕК по отношение на „Южен поток“ е именно дискриминационният достъп до газопровода за други фирми.

По време на блиц контрола в парламентарната икономическа комисия Стойнев коментира още и отношенията между „Топлофикация – София“ и „Булгаргаз“.

„546 млн. лева са задължения на общинското дружество към „Булгаргаз“, но за този отоплителен сезон проблем няма да има. На този етап обаче дългът се поема изцяло от газопреносното дружество и не се разчита нито на топлофикацията, нито на Столичната община.

Докога с тези оправдания, че загубите са трупани по време на друго управление на столицата?“, коментира още той.

Тези пари са необходими на Булгаргаз и БЕХ сега, сумата е огромна, каза още Стойнев и добави, че това налага бързо намиране на решение. Едно от тях е приватизация на „Топлофикация – София“. „Може да има интерес към този дълг и някой да го изкупи“, предупреди още министърът, макар и да заяви, че е обещал на Столичната община да бъде намерено решение съвместно.

Вече няма гарантирани пазари и без иновации икономиката ни не е конкурентоспособна, обясни още по време на блиц контрола министър Драгомир Стойнев.

Един от въпросите, който той коментира, беше новата ОП „Иновации и конкурентоспособност“. Досега програмата не е работела добре, защото не е била изработена в съответствие с нуждите на бизнеса, каза той. Липсвал е диалог между представителите на бизнеса и управляващите, включително и служебното правителство.

Сега програмата е преработена и основно ще бъдат подпомаган експортния потенциал на компаниите. В тази посока ще бъдат насочени 71% от парите по програмата, допълни Стойнев.

Той коментира и лошият имидж на България сред останалите държави от ЕС.

„Свързват ни основно с емигранти и престъпления“, заяви той. По тази причина и правителството ще насочи усилията си за подобряване на образа на страната пред инвеститорите.

Ще бъдат използвани средства от оперативните програми и ще организират форуми в опит за привличане на инвестиции, коментира още министърът. Няма да има съкращения в Българската агенция по инвестициите (БАИ), но не така стоят нещата с Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол и там ще бъдат съкратени 40 щатни бройки, призна още Стойнев.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase