Извънредното заседание на НС. Снимка БТА

Депутатите не приеха нито един текст от Закона за държавния бюджет за 2014 година.

Пет часа депутатите спориха, даваха си почивки, разместваха гласуванията, правиха различни процедурни предложения, но не се стигна до реално гласуване на Закона по време на извънредното заседание на парламента днес.

В пленарна зала бяха гласувани само предложенията на опозицията по член 1 на закона. Всички внесени предложения на ГЕРБ бяха отхвърлени.

След предложение на Атанас Мерджанов от левицата бяха прекратени дебатите по въпросния член 1 за приходите в бюджета, но в крайна сметка се отложи и гласуването.

Причина стана фактът, че в приходната част на бюджета не са записани 160 млн. лева, които се планира да влязат в бюджета от новата такса за ВЕИ-тата.

Особено остър спор депутатите заформиха около бюджета на БНТ и БНР.

„Атака“ настояваха за тях да бъдат отделени нула лева. Това предизвика брожения сред ГЕРБ, макар че предложението беше отхвърлено от пленарна зала. Депутатите размениха остри реплики.

"БНТ получава страшно много пари за това, което върши. А какво прави БНТ? БНТ се е отдала на едни външни поръчки, правят се едни филми – „Четвърта власт” и подобни идиотии Зайо Цициновци и разни подобни, които гълтат огромната част от този бюджет, който българският данъкоплатец дава с триста зора.“, заяви от парламентарната трибуна Павел Шопов от „Атака“.

От ГЕРБ пък видяха опит за „безпрецедентна цензура“.

Опозицията до такава степен правеше всичко възможно да бави дебатите по бюджета, че по трима души взимаха думата за отрицателен вот по предложенията за собствената си парламентарна група.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase