Снимка: БСП

"Нямаме право на отстъпление, защото залогът е бъдещето на нашата страна – дали ще вървим напред, или отново ще се отклоним в пътища, които не водят към нищо добро. Това очакват от нас българските граждани – както нашите симпатизанти, така и тези, които не ни подкрепят, но също искат да живеят в една по-добра държава".

Това заяви премиерът Пламен Орешарски по време на семинара „Държавност, икономика, справедливост” на парламентарните групи на Коалиция за България и ДПС, който се провежда с участието на правителството.

"Днес може да заявим: "Трудното свърши. Предстои по-трудното". Доказахме, че можем да устоим на уличен и психологически натиск, че не ни плашат заварените безредици както в обществото, така и в институциите. Предстои ни обаче да убедим нашите избиратели и всички наши сънародници, че можем да подредим системите – да ги реорганизираме, реформираме и да ги насочим в една по-рационална орбита", заяви още министър-председателят, цитиран от пресцентъра на БСП.

По негова оценка изминалите шест месеца от управлението са най-трудния мандат в новата българска история.

"Станахме свидетели на непозната до момента стимулирана агресия в обществото. Тя беше активно поддържана от враждебна медийна среда, в която постоянно се представяха като особено драматични уличните протести дори и в дни, когато броят на протестиращите се ограничаваше до 50-100 недоволни граждани", смята Орешарски.

Той призна пред своите съпартийци, че и в най-песимистичните си прогнози не е предполагал,  "че така драматично ще се възприеме една нормална смяна на правителствата, обичайна за демократичните европейски страни".

"Впрочем, това е още едно доказателство за недемократичните характеристики на предходния мандат. Демократичните писани и неписани правила не предполагат подобни реакции при какъвто и да е резултат от изборите", посочи още Орешарски и продължи:

"Картината се оказа още по-сурова. Обществената и социално-икономическата система е толкова разрушена, че трудно реагира на каквито и да е сигнали, политики и инструменти. Това налага много повече последователност, търпение, толерантност и изграждане на институционална рамка при състояние, близко до пълно разграждане".

По думите на министър-председателят към момента правителството е успяло да промени цялостната социално-иконмическа и психологическа обстановка в страната. "Спряхме редица негативни тенденции, други бяха овладени и макар да предстои още много работа по тяхното обръщане, първите позитивни сигнали вече са налице", отчете Орешарски.

По думите му за изминалите 6 месеца правителството е подсилило социалните акценти на политиките, ускорило е разплащаниятаа на държавата към фирмите и е преустановило  „централизирания административно-силов натиск върху бизнеса“.

"Даваме си сметка, че в заварената нетипична обстановка са необходими силни и в определена степен – нестандартни, мерки и политики, но като че ли не ни достига системност и координираност в политиките. Координираност не само и не толкова вътре в кабинета, колкото между кабинета и подкрепящите го политически сили и парламентарни групи. В определени сектори се чувства и концептуална недостатъчност“, посочи още Орешарски.

На края на своето изявление премиерът благодари за доверието на двете партии и поиска и в бъдеще тяхната подкрепа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase