Зинаида Златанова. Снимка: БТА

Българите сме известни като толерантна нация, езикът на омразата не е български патент, заяви вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова на конференцията "Речта на омразата и ролята на гражданското общество".

Златанова отбеляза обаче, че напоследък сме свидетели на тревожно явление в обществения живот - засилване на езика на омразата.

Тя цитира изследване, представено в рамките на форума, според което 45,6 процента от анкетираните през последната година са се сблъсквали с изказвания, изразяващи неодобрение, омраза или агресия срещу представители на етнически, религиозни или сексуални малцинства.

Българският законодател е предвидил наказания, езикът на омразата се преследва по българския Наказателен кодекс, отбеляза Златанова, цитирана от БТА.

Фактът, че 66 процента от хората смятат, че прокуратурата трябва да преследва езика на омразата, показва отново, че българите сме толерантни, добави тя.

Златанова приветства реакцията на представители на гражданското общество, изразена чрез мирни шествия срещу проявите на ксенофобия и припомни неотдавнашната съвместна декларация на президента Плевнелиев и премиера Орешарски срещу надигащата се вълна не нетолерантност.

Българският народ е доказал през годините своята толерантност и солидарност към хората, изпаднали в беда и че това е част от културата ни и основателен повод за гордост, каза вицепремиерът.

По думите й както с право българските граждани реагират срещу всеки опит да се гледа на тях като на един вид "втора ръка европейци", така и ние не трябва да даваме повод за дискриминация, особено на хора, попаднали в чужда държава, бягайки от война.

Златанова заяви, че присъствието й на форума показва много ясно отношението на правителството към ксенофобията и към всички други видове омраза и реч на омразата. Тя не се съгласи България да бъде причислявана изкуствено като ксенофобска държава. Това не е вярно, изтъкна вицепремиерът и призова единични прояви, каквито има навсякъде, да не бъдат генерализирани.

В отговор на въпрос дали ще има спрени евросредства за 2014 г. и дали се очаква годината да бъде "нулева", Златанова каза пред журналисти, че това не се очаква, а дали ще бъдат спрени средства за 2014 г. няма как да се знае в момента. Всичко зависи от бъдещите одитни доклади на миналия период и от това какво се е случвало тогава, уточни вицепремиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase