Снимка: Булфото, архив

Енергийният министър Драгомир Стойнев не е парафирал нищо по време на визитата си в САЩ, а само е избрал типа технология за новата мощност, която ще се изгради в АЕЦ „Козлодуй“. Това обясни депутатът от БСП и зам.-председател на енергийната комисия в парламента Явор Куюмджиев по bTV тази сутрин.

Темата за бъдещето на ядрената енергетиката го вкара в спор с бившия ресорен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев.

Според Добрев от изказванията по темата от страна левицата остава впечатлението, че реакторът се купува, както и апартамент – "видяхме, харесахме, купихме".

Още по темата
„Оставаме с чувството, че се поръчва нова мощност, както се купува апартамент. Първо трябва да се докаже нуждата от нова мощност и да има правила, за да има конкуренция и така ние да платим пазарната цена”, обясни бившият министър.

Добрев уточни, че проучването на американската „Уестингахус", правено досега, е по темата дали може да бъде изграден реактор на територията на „Козлодуй“ и то е показало, че това е напълно възможно.

Според Куюмджиев е рано да се говори за цената на реактора, както и колко ще струва токът от него, защото ще минат до 20 години, докато се стигне до експлоатация на реактора.

„Сега ни чакат няколко години на одобрения и процедури, през които трябва да се мине. Но колкото и да ни струва, ние няма да имаме друга енергия след 15-20 години“, настоя той.

Енергийните експерти влязоха и в полемика за прогнозите за недостиг на електроенергията. По думите на депутата от БСП страната е изправена пред енергийна криза и поне три анализа гласят, че в следващите 20 г. на територията на Югоизточна Европа ще са нужни около 20 блока от мащаба на „Белене”, за да има ток за целия регион.

Добрев пък заяви, че всички прогнози за недостатъчно производство са били отпреди 13 години и са били главната обосновка да се строи „Белене”, но на практика се е оказало, че вместо да купуваме ток, изнасяме.

„Десет години по-късно изнесохме рекордни количества ток, а тази пролет имахме излишък на мощност. Това създава промени в енергетиката”, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase