Снимка: БТА

Украйна не казва окончателно "Не" на Европейския съюз, вратите ни са отворени за нея, ако ситуацията в страната се промени и се намери друго решение. Това заяви външният министър Кристиан Вигенин по ТВ7 тази сутрин.

Той коментира, че страната се намира в тежка ситуация, икономически нещата не вървят добре, затрудненията в търговията с Русия й се отразяват сериозно, но Общността не е успяла навреме да компенсира тези загуби.

Вигенин призна, че повечето представители на държавите от Централна и Източна Европа, включително и той самият, са настоявали за по-гъвкав подход към Украйна, осъзнавайки стратегическото значение на асоциирането й, но това не е било взето предвид. По думите му неподписването на споразумението с ЕС не е от съдбовно значение за Съюза на този етап.

Още по темата
Без Украйна идеята за Евразийски съюз няма как да се случи, подчерта Вигенин и добави, че Източното партньорство не е създадено, за да се конфронтира с Русия в тези страни, а да създаде възможности за стабилност и икономическо развитие. Той изрази надежда оттук нататък ЕС да бъде малко по-активен в контактите си с Русия, защото целта е да има стабилност.

По отношение на енергийната зависимост на България от Русия той подчерта,  че тя няма как да бъде премахната изцяло, но се работи активно за диверсифициране на трасетата и доставките. Енергийната политика е решение на всяка страна и решенията, които се взимат, са за защита на националния интерес, коментира той.

Външният министър припомни, че АЕЦ "Белене" е проект, който правителството не е загърбило изцяло.

Чакат се икономическите анализи и ако се прецени, че е ефективен, той може да бъде рестартиран и не виждам проблеми с ЕС, заяви той.

Относно разговорите с Турция за потока от имигранти към нашата страна Вигенин подчерта, че Турция разбира, че няма интерес да създава впечатление, че умишлено създава проблеми и насочва имигранти към ЕС.

Моето разбиране е, че няма целенасочена политика от страна на Турция. Сигналите, които дойдоха от нас, се приемат сериозно, обобщи министърът на външните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase