Пламен Орешарски. Снимка: архив, БТА

Премиерът Пламен Орешарски не изключи да има конкурс за изграждането на 7-ми реактор в АЕЦ „Козлодуй“. В Букурещ, където участва в Срещата на върха на страните от Централна и Източна Европа и Китай, Орешарски коментира, че идеята тепърва ще се разработва.

„Това ще обсъдим в правителството, но на мен ми се иска ядрената енергетика също да бъде диверсифицирана, а не с единствен доставчик и оператор даже. Няма предрешаване, че "Уестингхаус" ще строи. Не е решен въпросът, всичко е на предварителен стадий“, заяви той, цитиран от БНР.

Още по темата

Орешарски уточни, че енергийният министър Драгомир Стойнев е имал разрешение да договаря с американската страна изграждането на седми реактор в АЕЦ "Козлодуй".

„Подготовката за VII блок беше стартирана от предишното правителство и ние просто продължаваме и за първи път, може би, в нашата страна се получават упреци, че нещо сме продължили.

Аз винаги съм заявявал, че там, където одобряваме инициативите, ще осъществим приемственост, а предстои оттук нататък много дълъг път на този проект, така че все още е рано за каквито и да е коментари“, отсече той.

Министър-председателят каза още, че се мисли какво ще стане с вече изградения руски реактор за АЕЦ "Белене".

„Как какво става? В арбитраж сме, знаете. И това е приемственост в политиките, макар че тази приемственост в случая не е много добро наследство. Един объркан казус, с който сме в арбитраж, но ще се опитаме да излезем някак си от тази ситуация“, коментира Орешарски.

Един от обсъжданите вчера с премиера Виктор Понта общи проекти е за изграждане на хидроенергиен комплекс на Дунав при Никопол – Турну Мъгуреле.

С изграждането на мост и хидроцентрала на реката ще се осигури едновременно нов енергиен източник за двете страни, както и нови гранични преходи. Решение за проекта е взето преди две години, но той все още се намира в идейна фаза.

„Не е много евтин този проект. Тепърва предстои да се уточнява. Мислим да го направим на концесия, за да не ангажираме публични средства”, каза министър-председателят.

На откриващия се днес форум ще се търсят възможностите за икономическо сътрудничество на страните от Централна и Източна Европа с Китай. Премиерът Орешарски посочи, че България ще се опита да заинтересова китайските компании за строителството на някои от магистралите ни, както и за други инфраструктурни съоръжения – като тунели под Шипка и Петрохан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase