Цветлин Йовчев. Снимка: БТА

"Няма да допуснем погром над парламента", заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев в предаването "Всяка неделя" на Нова телевизия. МВР шефът бе категоричен, че полицията си е свършила добре работата по време на протестите през последната седмица.

"Имаше организирано движение, атака срещу полицаите, опити те да бъдат предизвикани да използват сила", заяви министърът. По думите му и в следващите дни ще има "точно толкова полиция, колкото да не станат погроми над парламента". 

Йовчев посочи още, че в МВР има сигнали, че се плаща за "кървави снимки" на протестите. Министърът на вътрешните работи обаче не пожела да даде повече подробности с мотива, че не може да коментира оперативни данни и когато те се потвърждават, се повдигат обвинения.

"Ако не съумеем да управляваме кризата, тя ще доведе до много сериозни проблеми. Такава криза винаги намира решение, но въпросът е какво ще коства на народа. Не ми харесва в такива времена да е такава ситуацията", обясни още Йовчев. Той заяви с увереност, че никой не му пази гърба в кабинета и не се притеснява, че му искат оставката.

"Независимо кой ще ми иска оставката, трябва да правя това, което трябва да правя и ако се поддам на този натиск, ще загубя", посочи МВР шефът.

Йовчев коментира и въпроса с бежанците, като по думите му Турция изпитва много сериозни трудности, тъй като има над 600 000 бежанци на територията си.

"Турция е в кризисна ситуация, от една страна не могат да отделят достатъчно ресурси, от друга не могат да спрат и потока към България. Аз мога да направя справка и да кажа какъв е капацитетът на България за бежанците, но как да го направя. В момента правим всички възможно да ги спираме по границата", заяви министър Йовчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase