Пълна окупация на Ректората. Снимка: Булфото

Студентският съвет (СС) при Софийския университет излезе с декларация,  в която призова учебният процес да бъде възстановен в Ректората.

От СС признават волята и решителността на "ранобудните", че те са израз на гражданската им непримиримост и стремеж да се повлияе на обществената ситуация в България, но искат в най-скоро време учебният процес да бъде възстановен.

Още по темата

В декларацията се посочва, че ситуацията за всички вече е достатъчно напрегнатата и конфликтна.

"Разбираме гражданските основания на окупиращите, но смятаме, че каквато и да е промяна в обществото може да се случи единствено след предшестващ дебат и постигнат обществен консенсус. А такива нямаше и до днес няма - както сред студентите и академичната общност, така и сред обществото.

От самото начало "Ранобудните" не проявиха усет за ситуацията, разчитайки, че с ескалация на действията си ще спечелят нужната подкрепа, докато възпрепятстваха учебния и работния процес в СУ", пише в позицията.

Студентският съвет не подкрепя действията по окупирането на Ректората и отбелязва, че те са предпоставка за разединение и конфронтации сред студентите.

"Продължаването на блокирането на учебния процес на повече от 14 000 студенти, което фактически се явява нарушение на едно от техните основни човешки права, само втвърдява вече противопоставените групи", заявяват от съвета.

И посочват, че заради окупацията се забавят държавните и социалните стипендии, много студенти разчитат на тези пари, за да осигурят пребиваването си в София, а с допълнителното проточване на учебната година биха се увеличили и техните разноски.

Заради окупацията се създават трудности и за чуждестранните студенти в СУ, чието пребиваване и документи зависят от достъпа им до Ректората и съответните факултети. Студентите по програмата "Еразъм" продължават да пристигат, а техният престой е свързан със средства, които няма как да получат, ако нямат достъп до отдел "Международен".

Забавянето и удължаването на учебната 2013/2014 година ще доведе до още по-големи финансови проблеми за студентите, заминаващи на бригади извън България, тъй като средствата, необходими им за документи и заминаване, са в размер на хиляди левове.

Все по-голяма става вероятността и от директна саморазправа между студентите, неподкрепящи окупацията, и колегите им, участващи в нея, заради ескалиращото напрежение, свързано със споменатите проблеми, пише в позицията на Студентския съвет на СУ.

Ранобудните пък заявиха, че утре те няма да имат акции навън, за да се разграничат от междупартийни борби.

Утре са предвидени два митинга - един в Пловдив на ГЕРБ, друг на БСП в София, а вечерта ще се играе вечното дерби Левски - ЦСКА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase