Кристиан Вигенин. Снимка: БТА

Решението на Народното събрание за удължаване на мораториума за продажба на земеделска земя на чужденци вероятно ще има сериозни последици за държавата и за отношението към България в рамките на ЕС. Това заяви външният министър Кристиан Вигенин пред БНР.

Вигенин е изненадан от начина, по който е взето това решение, което “не се базира на никакъв по-сериозен анализ дали наистина има такъв интерес към закупуване на българска земя, как това се отразява на пазара на земя. Единствено заради субективните страхове, че някой ще дойде и ще изкупи българската земя, се взимат решения, които на практика дискредитират България, тъй като до този момент България никога не си е позволявала да нарушава ангажименти, поети чрез договорите, които подписва и ратифицира“, каза Вигенин.

Според министъра правителството трябва да се съобрази с решението и да направи всичко възможно то да бъде реализирано на практика.

Още по темата

“Това е суверенна воля на най-висшата институция в България – Народното събрание, и правителството трябва да се опита и да изпълни това решение дотолкова, доколкото то е възможно”, заяви министърът.

Според него обаче “все още има възможности ние въпреки това решение внимателно още веднъж да анализираме какво следва от него и дали то има реално възможността да наложи такъв мораториум, защото все пак договорът за присъединяване е международно правен договор, който ние сме ратифицирали и сме длъжни да изпълняваме и не съм убеден, че ние можем да взимаме решения, които стоят по-високо от този договор, който правно обвързва България“.

Вигенин посочи, че тук става въпрос и за тълкуване, вероятно и на Конституционния съд, как решението на парламента може и трябва да бъде изпълнявано.

Министърът посочи, че това прибързано решение, без да бъдат направени предварителни необходимите анализи как то може изобщо да бъде реализирано,  създава доста сложна ситуация „Ще го обсъждаме с колегите и ще преценим как може да реагираме и какви биха могли да бъдат оттук нататък стъпките на институциите“, посочи Вигенин.

Вижте подробности във видеото на Bulgaria On Air.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase