Бурна националистическа радост след вчерашното решение на НС. Снимка: София прес

Втори ден продължава напрежението в парламента заради удължаването на мораториума за продажба на земя на чужденци, прието вчера от парламента.

Идеята бе на "Атака", подкрепиха я от ГЕРБ, но за нея гласуваха и избраници от БСП, единствено ДПС бе против.

Христо Бисеров от ДПС не скри разочарованието си от решението на левицата вчера.

"Ние ще обсъдим много внимателно тази позиция на БСП, най-вероятно на най-висшия ни форум - Централен съвет. Отнасяме се много сериозно към темата. За нас това не е просто някаква грешка в залата", отсече Бисеров и допълни, че за него поведението на БСП е било изненада.

Още по темата
Захари Георгиев от левицата пък обясни, че парламентарната им група е взела решение всеки депутат сам да реши как да гласува при разглеждането на мораториума.

"То е на ръба на конституционносъобразността", призна обаче той.

"Всяка партия в българския парламент е самостоятелна в своето поведение. Вчерашното решение не е от решенията, с които ние можем да се гордеем. Това обаче по никакъв начин няма да наруши отношенията ни с ДПС", настоя на свой ред Атанас Мерджанов от левицата.

Депутатът коментира и заявката на ДПС, че ще търсят подкрепа, за да съберат необходимия брой подписи, за да сезират КС.

"Нека да бъде изготвено искането, след което ще има решение на ПГ. Логично е да се потърсят гласовете и волята на тези народни представители, които не са гласували за това решение", допълни Мерджанов и изброи някои от тях - Сергей Станишев, Михаил Миков и Петър Курумбашев.

"Според мен не парламентарната група на БСП е взела решението, а господин Станишев е взел решението и е наложил на групата", заяви от своя страна Менда Стоянова от ГЕРБ.

По думите на колежката й Цвета Караянчева въпросът е принципен, а целта била да бъде накарано това правителството да започне да работи и да изпълнява задълженията си.

"В крайна сметка е важно да запазим националното богатство на България", категорична бе Караянчева.

По нейните думи и Унгария, и Румъния са направили подобни постъпки.

"Нищо не ни пречи да опитаме - тези неща могат да се случат. Би трябвало тази тема да се продължи", заяви още тя.

Павел Шопов от "Атака" пък отново беше категоричен, както и вчера, че решението не противоречи на Конституцията.

"Много е тъжно това, което казват. То си е за тяхна сметка. Явно някой отнякъде им е дръпнал конците и те се притесняват", отвърна той на изказването на Мерджанов, че БСП не се гордее с решението си.

По негови думи вчера депутатите са постъпили достойно, като са удължили мораториума за продажба на земя на чужденци до 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase