Лютви Местан Снимка: архив, БТА

Днешното решение на парламента за удължаване на мораториума за продажба на земя на чужденци до 2020 година е противоконституционно. Това обяви лидерът на ДПС Лютви Местан, след като днес НС прие предложението на "Атака".

Решението е откровено противоконституционно. ДПС ще представи становище до Конституционния съд с искане решението да се обяви за противоконституционно, заяви лидерът на ДПС. Той обясни, че е наясно, че партията му няма самостоятелен ресурс да сезира КС и ще търси подкрепа от другите парламентарни сили.

По думите на Местан, ако ДПС не получи подкрепа, ще бъдат принудени, да се обърнат към президента Росен Плевнелиев да сезира КС за обявяването на решението за противоконституционнно.

Още по темата
Това решение показва, че в 42-то НС единствената последователна евоатлантическа партия се казва ДПС, заяви Местан.

Думите му прозвучаха и като силен упрек към левицата, тъй като част от депутатите на БСП подкрепиха решението.

ГЕРБ се делегитимира като партия член на ЕНП, като евроатлантическа партия, заяви той. По думите на Местан ДПС е положила всички усилия да се постигне широко политическо съгласие по друга редакция, която да не вкара България в конфликт.

Отговорността за последствията от това решение е на политическите сили, които подкрепиха този проект за решение, категоричен беше Местан.

Очаквам декларациите за принадлежност към евроатлантическите ценности да не бъдат само думи, каза още лидерът на ДПС.

Според лидера на партията това решение е абсолютно несъстоятелно, първо от юридическа гледна точка. Според Местан обаче юридическата непрецизност е най-малкият проблем, пред който се изправя България. Според ДПС с това решение НС не решава нито един реален проблем и не защитава интересите на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase