Цветан Цветанов. Снимка: БТА-архив

Приключили или без данни, потвърждаващи подадената информация, са случаите на заплахи за живота на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, съобщи от парламентарната трибуна министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев в отговор на въпрос на депутата Георги Андреев.

Андреев посочи, че охраната на бившия вицепремиер струва на месец около 40 000 лева и попита каква информация има в МВР относно заплахите за живота на Цветанов, която я налага.

Йовчев заяви, че е извършена обстойна проверка във всички структури на МВР и е установено, че са подадени четири сигнала в областните дирекции в Благоевград, Ловеч, Варна и София.

На 25 април на телефон 112 са заплашени с убийство Цветан Цветанов и Бойко Борисов. Задържан е 54-годишен психично болен мъж от село Долно Българчево, който е настанен в център за лечение.

Сигналът в София е свързан със закани за лична саморазправа с Цветанов по време на парти в Боровец по повод падането на кабинета "Борисов". Установени са две лица.

През февруари във Варна е получен сигнал за бомба. За заплахата е задържан 38-годишен мъж,а причината била проблем с регистрация на закупен от него лек автомобил. Сигналът не е потвърден.

Не е потвърден и сигнал за бомба в жилището на Цветан Цветанов. Обадил се 60-годишен мъж.

Още по темата
Депутатът Георги Андреев коментира, че охраната на ексвътрешния министър струва половин милион лева на българските данъкоплатци на година и при тези сигнали „това е несериозно“. Ако няма сериозни заплахи срещу Цветан Цветанов, охраната следва да се снеме, смята народният представител.

Йовчев подкрепи депутата. По думите на министъра може би е необходимо да бъде свикана комисията, която взема решение в НСО и да преразгледа по какъв начин управлява силите и средствата си.

В отговор на друг въпрос Йовчев съобщи, че дисциплинарните производства за незаконни подслушвания срещу бившия началник на СДОТО Сергей Кацаров и шефът на отдел Радко Димитров са били прекратени, като само Кацаров е порицан. Йовчев уточни, че предложението за прекратяване било на дисциплинарно-наказващия орган. След това Кацаров и Димитров са напуснали системата, а сега срещу тях има досъдебно производство.

Вътрешният министър отчете и конкретни мерки в борбата с битовата престъпност, която по думите му се превръща в заплаха за националната сигурност с регистрираните 130 000 случая на посегателство за година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase