Снимка: архив, Reuters

Депутатите от ДПС ще гласуват по съвест, а ГЕРБ ще отстоява запазването на тоталната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места. Това става ясно от думите на председателя на комисията по здравеопазване Нигяр  Джафер /ДПС/  и на бившия министър на здравеопазването и настоящ депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Отново очаквам много разгорещени дебати, коментира Нигяр  Джафер /ДПС/. Имам надежда, че комисията по здравеопазване няма да промени  своето становище за запазване на сегашното положение, каза тя. Знам, че няма лекар, който да подкрепи либерализиране на сегашния режим на пушене, посочи Джафер. Не знам обаче какво ще се случи в пленарна зала, добави тя. Това винаги е била една от темите, която е била най-дълго и най-бурно обсъждана и разделението наистина е на пушачи - непушачи, посочи председателят на здравната комисия.

В ПГ на ДПС гласуването ще бъде по съвест, т.е. нямаме партийно решение и няма да имаме, защото няколко пъти вече обсъждахме въпроса, заяви Нигяр Джафер.

Още по темата

ГЕРБ категорично казват, че ще подкрепят сегашното положение, загадката е БСП и колко души от тях ще подкрепят обособяването отново на помещения за пушене, добави тя.

Джафер се затрудни да каже кои са повече в ПГ на ДПС пушачите или непушачите. Има и хора, които са пушачи, но казват, че не трябва да има отстъпление, защото това е в интерес на децата ни като пример за подражание, посочи тя. Има една твърда група, която е категорично против и няма да отстъпи независимо какъв натиск се упражнява, добави Нигяр Джафер.

Тотална грешка ще е, ако се върне старият режим и се разреши отново да се пуши на закрити обществени места. Това пък каза Десислава Атанасова. Нашата парламентарна група е единна и позицията й не е променена, смятаме, че пълната забрана е единствената правилна стъпка за защита здравето на нацията, каза Атанасова. Тя отбеляза, че ГЕРБ отстоява тази позиция повече от една година и тя е споделена от еврокомисаря по здравеопазване и от Световната банка. Вече има разбиране и одобрение от над 65 процента от българските граждани за това, че следва тази забрана да остане в сила, посочи Атанасова.

Аргументите, които се чуват от народни представители от БСП, са икономически. В никакъв случай не можем да поставим на една плоскост икономическите и здравните  аргументи, смята тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase