Празните банки в НС. Снимка: БТА

Професор Михаил Константинов призова Бойко Борисов и Сергей Станишев да забравят егото си, "да се опитат да скалъпят някакво смислено управление, колкото да изкараме зимата".

"Наблюдава се разрушаване на парламентаризма. Тук всички политици са виновни, добри няма. Всички депутати в момента заслужават народът да ги изрине от парламента. Ако трябва да имаме правителство още шест месеца или година, трябва "Атака" да бъде изолирана и да има голяма коалиция между Борисов и Станишев", каза той пред  Нова тв.

Според социолога Кольо Колев обаче съюз между БСП и ГЕРБ е абсолютно невъзможен, защото "за парламентарната криза е отговорен и Бойко Борисов, защото поведението му е непоследователно".

"Парламентът функционира зле, но все още функционира. Все едно е в реанимация един болен", включи се в разговора и социалният антрополог доц. Васил Гарнизов.

"Въпросът е кое е лепилото на този кабинет – лепилото е мълчаливо, а тези, които са слепени, те си имат други задачи, а не да обясняват кой ги дърпа", допълни той.

Според проф. Михаил Константинов това, което става в Народното събрание, е подигравка с избирателите.

"Окончателно отвращаваме хората от така наречената политика. Показва се, че между хората и политиците има огромна разлика. Ако сега не им светне в главите, значи не стават за тази работа. Добри сред тях няма", подчерта математикът.

Социологът Кольо Колев пък подчерта, че "Бойко Борисов се прави на маймуна и така хората разбират, че и тях ги прави на маймуни".

По думите му всички социологически проучвания в момента дават разлика от 2-3% в полза на БСП пред ГЕРБ, трета политическа сила е ДПС.

"В изборна ситуация обаче коренно се променят нещата, а сега не сме в изборна ситуация", припомни той.

"Единственият начин на Борисов да диша оттук нататък, е да се показва като победител, да показва, че нещо зависи от него", обобщи Васил Гарнизов.

Според него правителството на Пламен Орешарски няма как да свърши нито малки, нито големи реформи.

По думите му премиерът не иска да подаде оставка, а по-нататъшните му действия зависят от "хората, които правят сглобката" на правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase