Снимка: архив, БТА

ГЕРБ ще сезира Конституционния съд за грубо нарушение на парламентарния правилник, обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като председателят на Народното събрание Михаил Миков откри заседанието.

Шефът на парламента финтира опозицията, след като квесторите преброиха присъстващите в залата народни представители и се оказа, че има кворум. ГЕРБ напуснаха в знак на протест. 

Независимо от това обаче седмичната програма на парламента беше приета и вотът на недоверие за инвестиционната политика на кабинета ще бъде обсъден.

Спор по правилника се разрази в парламента, след като председателят на НС Михаил Миков откри днешното заседание.

От името на парламентарната група на ГЕРБ искам поименна проверка, заяви Красимир Велчев от ГЕРБ.
Миков моментално оспори основанието за това.

В първия час това право не може да бъде упражнявано от парламентарната група. Въпреки това аз по моя инициатива ще направя поименна проверка, смили се Миков. Зам.-председателят Мая Манолова обаче се обяви против подобни идеи.

Правилата на парламентарния правилник са ясни и безусловни, отсече тя. По нейни думи, след като току-що е приключило гласуването по приемане на седмичната програма, следващия случай, при който ще може да бъде поискана поименна проверка, е при следващото гласуване, но не по-рано от час след старта.

Господин Велчев е в зала, очевидно той ще може да направи това, заяви тя.

Цецка Цачева също се опита да финтира правилника, като поиска пряко излъчване по националните медии на заседанието и веднага след това поименна проверка.

Моментално на трибуната излезе лидерът на ДПС Лютви Местан, който обясни, че подкрепя предложението за пряко предаване, но поименната проверка към този момент противоречи на правилника.

Не рядко и аз имам проблем с регистрацията. Когато обаче присъстваш, а не се регистрираш, това не е отсъствие, а елементарен тарикатлък, обясни отново той.

Когато има очевидно присъствие в пленарна зала, съм склонен да мисля, че ниският резултат при регистрацията се дължи на проблеми с техниката, допълни Местан.

В крайна сметка предложението за пряко предаване беше прието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe