Снимка: Bulgaria On Air

"Не може да се говори за почивка в пенсионната реформа, но мисля, че можем да си позволим да спрем за малко, за да се направи задълбочен анализ и да се стигне до обществен и политически консенсус", коментира в ефира на Bulgaria On Air бившият социален министър от правителството на Симеон Сакскобургготски Христина Христова.

По думите й основният проблем е демографската ситуация и "трите й много тежки показатели – ниска раждаемост, висока смъртност и висока миграция".

"Тези които трябва да внасят осигурителните вноски напускат страната. Осигурителният принцип отдавна не действа – всичко, което внасяме този месец трябва да стига за пенсиите за другия месец. В момента те покриват едва 40% от необходимото, а останалите 60% идват от държавата", пресметна Христова.

Тя посочи, че за повече от 500 хил. души, взимащи пенсия, осигурителният им принос не стига да покрие минималната пенсия и държавата се е заела да покрива остатъка.

Според нея обаче това не е редно и ако някой е получавал по-малко и недостатъчно пари, то трябва да премине в другата графа, за която се грижи държавата – социално слабите.

"Пенсионната система е прекалено натоварена", категорична е Христова. По думите й се поражда несправедливост спрямо останалите работещи българи с факта, че държавата плаща осигуровките на държавните служите, а и че те са ниски.

"Пенсионната реформа трябва да бъде разделена на две части – едната трябва да се погрижи за хората, които взимат пенсии сега, а другата трябва да се съсредоточи върху бъдещите пенсионери", смята бившият социален министър.

"Швейцарското правило не трябваше да бъде премахвано от бившия финансов министър Симеон Дянков – всяка година пенсиите се индексират с 50% от ръста на цените и 50% от ръста на осигурителния доход – това правило съдържа справедливост", категорична бе тя.

"Нищо не успя да направи т. нар. пенсионна реформа – не беше стабилизиран пенсионният фонд. Изправени сме пред сериозен провал пред тази финансова система", коментира и Минчо Коралски, социален министър в кабинета на Жан Виденов.

"Резултатът от тази реформа е, че сега никой не знае колко пари ще взима и кога ще започне да ги взима", посочи той.

Вижте целия разговор във видеоматериала!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase