Снимка: Bulgaria On Air

„Дванадесет години след 11/9 практически живеем на различна планета в сравнение с 2001 г. Тогава светът беше в непозната обстановка“, каза в ефира на Bulgaria On Air бившият външен министър Соломон Паси.

Той разказа за деня от атентатите на 11 септември: „Спомените ми оттогава са изключително ярки и неизбледняващи. Имах среща със заместник-директора на МИ-6 сър Марк Алън, с когото трябваше да обсъдим плана ни за извеждането на медицинските сестри от Либия. Гледахме CNN  и в този момент той каза: „Соломон, не знам какво става, ако аз не знам какво става и МИ-6 не знае какво става, а това означава, че и ЦРУ не знае какво става – тоест никой в света не знаеше какво става“.

„Събитията от 11 септември тръгнаха от Афганистан. Това, което има днес там, е плод на общите усилия, въпреки допуснатите грешки, и показва какво можем да направим, когато сме обединени, защото в момента Афганистан може сам да се управлява“, посочи Паси.

По думите му е необходимо в конфликтните държави нещата да се случат по подобен начин. „Целта е да бъде оставен народът на една държава да управлява, вместо някой да налага управлението“, каза той.

„Обстановката в Сирия е сложна, защото има няколко различни групировки. Необходимо е да се направят конкретни действия. Едното предложение дойде от руския президент Владимир Путин – Сирия да се присъедини към Конвенцията за забрана на химическите оръжия“, посочи Паси.

„Ние не искаме диктатури и диктатори – предложението на Русия е временно решение, а трайното е в Сирия да бъде освободен от власт диктаторът и народът да започне да управлява. Дори и да не се знае кой ще наследи диктатора, той не трябва да е там“, категоричен е Паси.

Бившият външен министър очерта песимистична картина на бъдещето. Според него борбата с тероризма е изключително сложна и ще става още по-сложна, а причината – че терористите също придобиват технологичните новости, които има в днешно време.

„Опасявам се, че бъдещата битка ще бъде чрез интернет - кибербитката с помощта на хакери. Един вирус може да направи много по-сериозни поражения от тези преди 12 години в САЩ“, посочи той.

Вижте от коментара на Соломон Паси във видеото.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase