Меглена Кунева. Снимка: Булфото

Крайно негативна оценка получи за първите 100 дни от управлението си правителството на Пламен Орешарски от „Движение България на гражданите“.

През първите сто дни на правителството на БСП, ДПС и „Атака“ политическата криза се задълбочи, обществото е още по-разделено, а предизборните обещания за промяна бяха заменени със скандални назначения. Днес България е още по-нестабилна и лишена от перспективи за икономическо развитие, критикуват в позиция хората от партията на Меглена Кунева.

Според партията вместо да бъдат унищожени и ограничени, порочните схеми на злоупотреба с власт са били впрегнати в полза на новите управляващи.

Още по темата
Това направи правителството нелегитимно в очите на мнозинството от българските гражданите. Заради липсата на обществено доверие кабинетът на Пламен Орешарски няма да може да осъществи нито една ефективна реформа в нито една сфера на обществения живот. Реформи се правят с план, последователност, решителност и обществено доверие. Настоящото управление ясно показа, че не притежава нито един от тези компоненти, смятат още в „Движение България на гражданите“.

Кабинетът пропиля своите първи 100 дни и затова не са виновни нито протестиращите, нито опозицията. Виновни са управляващите, които излъгаха българските граждани, че са истинска алтернатива на политиката, провеждана от правителството на Бойко Борисов.

За сто дни кабинетът на Пламен Орешарски не успя да представи нито веднъж вижданията си за провеждане на реформа в сферата на съдебната власт и вътрешния ред. Намерения за провеждане на такава не присъстваха
нито в плана „Орешарски”, нито в последвалите го политически документи, пише в съобщението.

Според партията правителството е показало, че реформата на съдебната система не е негов приоритет. Без работеща съдебна власт и правов ред обаче нито една икономическа и социална мярка няма да даде очаквания ефект. Освен в правосъдната система правителството ще се провали и в икономическата, и в социалната сфера, упрекват още от политическата формация.

Затова след първите си 100 дни кабинетът „Орешарски” може да бъде наречен „Правителство на изгубения смисъл”. Въпросът оттук нататък е колко дълго ще продължи агонията на БСП, ДПС и „Атака“, а не колко полезно ще бъде тяхното управление.

В началото на това управление „Движение България на гражданите” декларира, че ще бъде демократична опозиция на правителството на Пламен Орешарски. Днес ние заявяваме, че ще бъдем непримирима опозиция, която очаква от БСП, ДПС и „Атака“ единствено оставка и незабавно насрочване на предсрочни парламентарни избори. За нас всеки ден, в който функционира настоящото управление, е загубен и пропилян.

Призоваваме лидера на БСП Сергей Станишев да постави националните интереси, пред амбициите си за успешна кариера в европейските институции и да върне България на хората, като се откаже от управленския мандат, се посочва още в позицията на дясната партия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase