Министърът на земеделието. Димитър Грегов. Снимка: БТА

Част от прекупвачите на мляко ще отпаднат с приемането на законопроект, който изисква задължително писмено договаряне между производители и изкупвачи на сурово мляко.

Промените в Закона за прилагане на Общите организации на пазарите на земеделски продукти на ЕС, одобрени от правителството днес, ще бъдат внесени за приемане от Народното събрание.

Браншовите организации ще могат да правят такива договори, които според мен са по-успешният начин за договаряне на цената, защото едноличният производител трудно ще седне с фирма да договаря цената, заяви министърът на земеделието Димитър Греков.

Договорите ще бъдат регистрирани в общинските и областните земеделски служби. Министърът заяви, че така ще има точна представа какво количество мляко се произвежда с цел търсене на възможности за по-добрата му реализация на пазара.

В законопроекта се отменя изискването за учредяване на банкова гаранция в полза на Разплащателната агенция. Мярката е в изпълнение на плана на правителството за намаляване на административната тежест за бизнеса.

Одобрените от кабинета промени предвиждат още биологично произведените земеделски продукти и храни да се предлагат на обособени щандове в търговските обекти и да се съхраняват на специални означени места в техните складове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase