Бойко Борисов. Снимка: архив Булфото

ГЕРБ поискаха незабавно свикване на извънредно заседание на парламента след ветото на президента Росен Плевнелиев върху актуализацията на бюджета.

Както Dnes.bg по-рано писа председателят на НС Михаил Миков обяви, че ще свика извънредно заседание, но на 30 август.

Отлагането на заседанието чак за 30 август е прах в очите на хората. Явно плажуването и ваканцуването са много по-важни за БСП, отколкото бюджета. Но очевидно и този път управляващите предпочитат да ваканцуват, вместо да се занимават с важните за държавата и гражданите въпроси, обяснява лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в своя позиция, изпратена от пресцентъра на партията.

Още по темата

Той е категоричен, че ако ръководството на парламента не вземе решение за свикването на заседание, ПГ на ПП ГЕРБ ще инициира на извънредното заседание като събере 48 депутатски подписа, както е записано в правилника на парламента.

Недопустимо е да се почива, когато държавата е изправена пред толкова неясноти. За нас ветото на президента е обосновано и очаквано. Многократно повторихме в парламента, че има много неясноти и съмнения по отношение дълга от 1 милиард, който искат да вземат управляващите. Когато харчим парите на българския данъкоплатец, трябва да сме много внимателни, смята още Борисов.

Подобна позиция изрази и друг депутат от партията  - Томислав Дончев.
Ветото на президента е обосновано и очаквано, то е ориентирано върху неяснотите в актуализацията, заяви Дончев.

Той отново повтори позицията на партията, че те подкрепя социалния пакет от 40 млн. лева, но неясноти и съмнения по отношение на главната част от новия дълг. Подобно на лидера Бойко Борисов и Дончев смята, че пари на кредит трябва да се харчат много внимателно, защото те се харчат от едни, но се плащат от друг.

Депутатът и бивш министър също се спря на недостатъчната, според ГЕРБ, прозрачност. Дончев обясни, че в ревизираната държавна сметка 4 на сто са социалните разходи от цялата актуализация, парите за покриване на стари задължения към бизнеса, които са нови разходи, са 16 процента - т.е. всичко това, с което се обосновава цялата актуализация не надхвърля 20 на сто от този един милиард. Особено ясно е какво ще стане с един половин милиард, който отива в резерва и практически е на разположение на правителството и може да бъде харчен във всеки един момент по начин, по който то намери за добре, което не е добра практика, обърна внимание Томислав Дончев.

Той обяви, че ГЕРБ ще задвижи най-късно в понеделник конституционната процедура за свикване на извънредно заседание на парламента, ако в следващите дни управляващите сами не вземат подобно решение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase