Снимка: Bulgaria On Air

Президентът Росен Плевнелиев беше умерен и внимателен в точките, заради които наложи ветото. Той реално се съгласява със социалните мерки, но вижда проблем при разходната част. Това каза в ефира на Bulgaria On Air Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

„Причината за ветото е липсата на прозрачност. Има два варианта за изход от ситуацията. Единият е тази непрозрачност да доведе до по-голямо обсъждане на допълнителните разходи. Необходимо е да се знае ясно за какво ще бъдат изхарчени парите“, каза Стефанов.

Според него е важно да бъде обявено и за какво ще се използва буферът, ако се наложи, както и какво ще се направи с него, ако няма проблеми.

„Другото, което представлява проблем в актуализацията е, че не е написано ясно как ще се използват приходите, ако бъдат по-високи от очакванията или откъде ще се вземе необходимото, ако са по-ниски, защото не се съмнявам, че може да стигне и до нова актуализация“, обясни Стефанов.

Още по темата

„Човек може да се забавлява с аргументите за актуализацията“, заяви той.

По темата за дължимите суми на държавата към бизнеса, което е една от посочените причини за обновяването, Стефанов посочи, че е необходимо да се въведе практиката всеки месец да се обявяват подробно данните за дължимото.

„Няма разграничение между частично и пълно вето. Президентът се съгласи със социалните мерки, но те са хапка в морето и няма да променят затрудненията в социалната сфера“, коментира той.

Според него основният проблем е, че бюджетът се превръща в счетоводен процес и не водят разговори за промяна на политиките. „Факт е, че във всяка една политика в страната има недостатъчно финансиране“, допълни Стефанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase