Татяна Буруджиева. Снимка: Булфото

БСП не се притеснява от евентуално вето на президента Росен Плевнелиев върху актуализацията на бюджета, но това би било пряка намеса във финансовата политика на кабинета. Това стана ясно думите на депутата от “Коалиция за България“ Татяна Буруджиева пред Нова телевизия.

По нейни думи е недопустимо държавният глава да се намесва в тази сфера от работата на кабинета.

Неслучайно сега се иска актуализация на бюджета. Този месец има много сериозни плащания по кредита, който беше изтеглен, за да се заплати на животновъдите - в размер на 800 млн. лв. 

По нейни думи едно вето би забавило много от необходимите действия по изтеглянето на новия 1 млрд. лева дълг, а това би могло да забави социални плащания, връщане на ДДС и други задължения на държавата.

Буруджиева коментира и продължаващите протести с искане за оставка на правителство, както и за определяне на дата за изборите.

Не може да превръщаме правителството в служебно правителство. Всяко правителство може да падне в конкретен момент. Определяне на дата няма да успокои напрежението, каза депутатът. Тя отново лансира тезата на левицата, че протестиращите нямат конкретни искания и не представляват всички искания.

Всичко това е приело форма на диктат, заяви Буруджиева. По нейни думи протести трябва да има, ако не се изпълняват конкретни искания.

Във всяка една демокрация има хора, които одобряват едни неща, и други, които не ги одобряват, каза още тя.

Според няма умишлено бавене на промените в Изборния кодекс, нито пък се правят политически чистки и назначения в администрацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase