Президентът Росен Плевнелиев прерязва лентата на последния участък от "Тракия". Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев изрази притеснение от политическото противопоставяне в страната и липсата на диалог между политическите лидери.

„Притеснен съм, защото никога не е имало толкова силно противопоставяне, такова разделение и между политическите лидери. Едните са в парламента, другите са в оставка, едните са за това да има колкото се може по-скоро избори, другите не са. Ситуацията е много тежка”, коментира държавният глава, след като участва в официалното откриване на последния участък от АМ „Тракия“.

По думите му управляващите са избрали пътя на реваншизма и вместо да имат диалог с най-голямата опозиционна партия, по-скоро решиха да зависят от гласа на „Атака”. Най-голямата опозиционна партия е извън парламента, а тя сигнализира желанието си за диалог, каза президентът.

Той беше категоричен, че решенията минават през диалог и изрази съжаление, че в момента липсва такъв.
„Магистрала „Тракия“ показа, че българите могат да градят мостове. Българският политически елит обаче изгори всички мостове. Ситуацията е много тежка и трудна и изходът минава единствено и само през диалог, желание за компромис и ясни ценности, върху които да стъпим“, подчерта Росен Плевнелиев.

По повод съвместната позиция на посланиците на Германия и на Франция отпреди дни, определяна като намеса във вътрешните работи на страната ни, президентът коментира, че Европейският съюз не е външна политика за България. „ЕС е нашият дом, нашето семейство, а София и Брюксел са едно и винаги съм казвал, че Брюксел е това, което София направи от него. Разделението на България и други държави-членки е пагубно, категоричен беше президентът.

„България е била силна единствено и само когато е била интегрирана и винаги е била слаба, когато е плувала в собственото си блато“, коментира още държавният глава. Президентът изрази и притеснение от проектоназначението на Боян Чуков за секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

„Единственото, което се знае за него, е, че е дясна ръка на Алексей Петров в годините, в които „Лев Инс” е развило бизнес. Г-н Чуков многократно се изказва и в подкрепа на евразийския проект на г-н Путин. Нека да си даваме сметка, какви назначения се случват пред очите на цялата нация. Аз съм силно притеснен”, каза Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase