Снимка: Bulgaria On Air

Необходимо е да се разбере, че проблемът на Националната здравноосигурителна каса не е кадрови, а на политическо ниво във всяка партия, която е на власт“, заяви бившият здравен министър (1995-1997) Мими Виткова пред Bulgaria On Air. Според нея практиката, наложена от ГЕРБ, за честите смени в здравните институции продължава.

„Мерките, които управляващите ще предприемат, трябва да станат обществено достояние“, каза тя.

Според нея средствата, които България харчи за здравеопазването, са почти колкото и всяка друга държава в ЕС: „Ние гледаме само публичните разходи, които са 4% от БВП, но ако ги съберем с частните, се получават 8% - колкото в Европа. Проблемът е, че имаме малък БВП и затова парите изглеждат малко“.

„В европейските страни болните плащат около 15% от джоба си за лечение, а в България – 50%“, каза Виткова. Именно заради това е неизбежно да се увеличат парите за публичните разходи, твърди тя. „В следващите две години е необходимо здравноосигурителните вноски да се повишат с 2%, но постепенно и тези пари трябва да отидат в частните фондове“, каза Виткова.

Тя е категорична, че има голяма неефективност в изразходването на средствата в здравеопазването. „Нямаме анализ защо от въвеждането на осигурителния модел от 1998 г. досега разходите за здравеопазване нараснаха девет пъти, а неудовлетвореността на гражданите нарасна многократно повече“, твърди Виткова.

„Първата стъпка за новия шеф на НЗОК е да огледа изтичането на средствата, което се наблюдава основно при болничната помощ, както и да работи при повече прозрачност“.

Вижте повече във видеоматериала!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase